09 de novembre 2020

APRECIA I GAUDEIX DEL QUE TENIM

L’Esquerda que avui voldria introduir, i no pas en el mur sinó en el pensament i el cor de totes i tots els qui em llegireu, és la següent: para’t a mirar, pensar i valorar les persones i els esdeveniments que, per la seva vàlua, hauríem de tenir un lloc preferencial en les nostres converses, agendes, lectures i activitats. Avui, en aquest relleu lluminós, us en suggereixo una.

El divendres 16 d‘octubre i a la Sala polivalent (17:30h) tindrem entre nosaltres la Maria Barbal. Haurem llegit d’ella no sols A L’amic escocès, que se’ns proposa aquest mes en les Tertúlies Literàries, sinó d’altres que, en anteriors trobades, ja hem gaudit, com Pedra de tartera o País íntim. Tres catedrals literàries, per citar-ne algunes, de la copiosa producció de la Barbal.

La gent del Pallars és austera de mena i acompleix aquell vers d’en Carné “Dir molt en un mig dir”. No és la timidesa, que potser sí, un xic. Més aviat albiro el repensar, després d’una ullada penetrant sobre qui l’escolta, el missatge intens que els assistents mereixen i aprecien, i que ella cuina entranyablement.

L’hem tinguda altres vegades i no ens cansarem de tenir-la com un tresor pregon a cuidar, gaudir i preservar, segurs que la seva obra, aquesta sí, serà objecte d’estudi per part dels estudiosos del nostre patrimoni literari i formarà part de les seves antologies.

D’altres, gens menyspreables, ben al contrari, ens plauran per la seva joventut, gosadia, oportunitat, enginy o ironia. Rebran de nosaltres l’aplaudiment, l’agraïment i l’empenta coratjosa per seguir i prosperar. I com més millor. És clar que sí!  De la Maria, n’hem de tenir l’enyor i la gelosia de qui sap transmetre la serenor de la saviesa que perdura.

Tinguem el coratge de repassar la seva obra i recorregut vital. Apreciem la personalitat lluminosa que ens visita. Assaborim el seu verb i el seu finíssim somriure. Ara la tenim: gaudim-ne!

Que, quan Maria Barbal torni a casa després de la trobada amb nosaltres, pugui repetir el que moltes vegades li hem sentit dir: “M’hi trobo molt bé en aquesta Biblioteca i entre els veïns d’aquest poble”.

Lola Tresserras

Ateneu Cingles de Bertí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada