10 de novembre 2020

HA PASSAT UN ÀNGEL

Aquest dies sentim a dir que estem a la decadència d’una etapa de 250 anys que, cíclicament, es produeix. La història avala aquesta teoria.

Immersos en una pandèmia inesperada, cruel i irresponsablement conreada, hem d’entomar un canvi climàtic que ho altera tot, una crisi econòmica fruit d’excessos incontrolats i de la cobdícia dels poderosos, i un desgavell social que ens altera i liquida. Certament, ens sentim aclaparats.

En un temps de transició, es barregen la decadència i la insinuant novetat portadora d’un esdevenidor florent. Sí, tindrem el Sol plantat a terra i l’energia serà neta i gratuïta, per posar un exemple. Ens podem imaginar un món on, amb un petit aparell, obtinguem de les deixalles -pel control de la “fusió” i sense contaminació- molt més del que ara disposem dels carburants, les nuclears, les eòliques i les solars? Aquest avenç i molts altres, units als de les tecnologies digitals, ho trasbalsaran tot i seran impressionantment positius si els humans inicien, ja, rutes de “bondat” adaptades a allò que és imprevisible.

A començament d’octubre, la nostra tradició celebra “personatges” emblemàtics que anomenem ``àngels” (o arcàngels): Miquel (Quel), Gabriel (Gabi, Biel), Rafael (Rafa) i no hi manquen els que ens “guarden”.

La tarda del divendres 25 de setembre, la seu de l’Ateneu Aliança de Lliçà d’Amunt obria les seves estances per primera vegada d’ençà mitjans de març. El Regidor de Cultura, Albert Iglesias, va obrir la sessió i donar la benvinguda a més de setanta socis/es, vingudes de les contrades properes, que ens hi aplegàrem per assistir a les tres parts de l’acte.

Primera, l’Assemblea General Ordinària de l’Ateneu Cingles de Bertí. Oberta la sessió i amb un record entranyable per al Pare Manel Pousa Engroñat, el secretari enllestí acta i memòria de la temporada que clausuràvem. Els assistents aplaudiren l’excel·lent gestió del personal i direcció de les tres biblioteques i el verd d’aprovació s’alçà unànime cada cop que fou requerit.

Seguidament, es va desgranar el seguit nombrós d’activitats programades per a la temporada que iniciàvem. Els titulars que les relligaven foren molt diversos: Tertúlies i Clubs de Lectura, Els clàssics (amb cinema inclòs), Tallers d’escriptura, Llegim i Anem al teatre, Anem al Liceu, Rutes literàries, Treballs de recerca i Joves intèrprets. Es va proposar, per estudi i homenatge, a Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, Mario Benedetti i Joan Teixidor. Com a centre de tots ells, en Josep Carner en el cinquantè aniversari de la seva mort.

Tot aquest reguitzell d’activitats despertà un delit golut i apressat de retenir dates, llocs i circumstàncies de totes elles. Tranquils! Com a fruit oportú se’ns presentà l’adreça web que ens retindria, en el seu rebost, la informació volguda per consultar-la en el moment del desig: ateneucb.cat

La tercera part fou “Il viaggio d’amore”, un delicadíssim concert d’Hirundo Maris, la formació de la soprano Arianna Savall i el tenor Petter Udland Johansen, que, amb arpa i hardingfele (instrument de corda semblant al violí), juntament amb les seves veus, ens van oferir un viatge musical a través de la geografia i el temps. Una extraordinària versió de l’Hallelujah de Leonard Cohen va ser l’emocionada cloenda d’una tarda plena d’iniciatives culturals.

Ens acomiadàrem embadalits i esperançats.

D’àngels, no sé si n’hi ha, però “passen”. Almenys un al dia. No l’estàs sentint?

Lola Tresserras

Ateneu Cingles de Bertí

https://www.youtube.com/watch?v=14eHrNSLyGI

09 de novembre 2020

APRECIA I GAUDEIX DEL QUE TENIM

L’Esquerda que avui voldria introduir, i no pas en el mur sinó en el pensament i el cor de totes i tots els qui em llegireu, és la següent: para’t a mirar, pensar i valorar les persones i els esdeveniments que, per la seva vàlua, hauríem de tenir un lloc preferencial en les nostres converses, agendes, lectures i activitats. Avui, en aquest relleu lluminós, us en suggereixo una.

El divendres 16 d‘octubre i a la Sala polivalent (17:30h) tindrem entre nosaltres la Maria Barbal. Haurem llegit d’ella no sols A L’amic escocès, que se’ns proposa aquest mes en les Tertúlies Literàries, sinó d’altres que, en anteriors trobades, ja hem gaudit, com Pedra de tartera o País íntim. Tres catedrals literàries, per citar-ne algunes, de la copiosa producció de la Barbal.

La gent del Pallars és austera de mena i acompleix aquell vers d’en Carné “Dir molt en un mig dir”. No és la timidesa, que potser sí, un xic. Més aviat albiro el repensar, després d’una ullada penetrant sobre qui l’escolta, el missatge intens que els assistents mereixen i aprecien, i que ella cuina entranyablement.

L’hem tinguda altres vegades i no ens cansarem de tenir-la com un tresor pregon a cuidar, gaudir i preservar, segurs que la seva obra, aquesta sí, serà objecte d’estudi per part dels estudiosos del nostre patrimoni literari i formarà part de les seves antologies.

D’altres, gens menyspreables, ben al contrari, ens plauran per la seva joventut, gosadia, oportunitat, enginy o ironia. Rebran de nosaltres l’aplaudiment, l’agraïment i l’empenta coratjosa per seguir i prosperar. I com més millor. És clar que sí!  De la Maria, n’hem de tenir l’enyor i la gelosia de qui sap transmetre la serenor de la saviesa que perdura.

Tinguem el coratge de repassar la seva obra i recorregut vital. Apreciem la personalitat lluminosa que ens visita. Assaborim el seu verb i el seu finíssim somriure. Ara la tenim: gaudim-ne!

Que, quan Maria Barbal torni a casa després de la trobada amb nosaltres, pugui repetir el que moltes vegades li hem sentit dir: “M’hi trobo molt bé en aquesta Biblioteca i entre els veïns d’aquest poble”.

Lola Tresserras

Ateneu Cingles de Bertí

08 de novembre 2020

ARRENQUEM LA TEMPORADA

L’actual pandèmia també ha afectat a l’Ateneu Cingles de Bertí (ACB) i ha alterat un dels pilars bàsics de la nostra entitat: les relacions interpersonals. Sí, en paraules de Vicent Andrés i Estellés, “Allò que val és la consciència de no ser res si no s’és poble”. Aquesta consciència es consolida amb la força de la cultura, que és capaç de dinamitzar-nos i connectar-nos.

Tot i que el confinament patit i les necessàries precaucions han afavorir la nostra passivitat i el nostre aïllament personal, l’ACB ha estat actiu. La situació viscuda l’ha obligat a buscar i desenvolupar altres mitjans per acostar la cultura als veïns dels pobles en els que actua, als seus socis/es, als interessats en llurs activitats, i propiciar la seva interacció. La resposta a aquestes demandes va ser el projecte “Oportunitat” instrumentalitzat amb el projecte “Tablet” que, convenientment tutoritzat, es va presentar com l’ocasió d’atansar-nos i fer una aposta ecològica per una cultura més desvinculada del paper.

Podem anunciar-vos que tenim a punt totes les activitats que configuren la Temporada 2020-2021. Com es pot comprovar a l’agenda de cadascun dels municipis vinculats a l’Ateneu i sempre de la mà imprescindible de les nostres Biblioteques, el mes de setembre iniciarem, sí o sí, les Tertúlies Literàries i els Clubs de Lectura. En el cas d’aquelles, tal i com consta a l’agenda, la data de presentació de la programació serà el dijous  17 de setembre. 

Per altra banda, la presentació oficial dels objectius de l’ACB i de les activitats que els fan possible i configuren la Temporada 2020-2021 serà el divendres 25 de setembre. Enviarem més detalls per correu e-mail a tots les persones de qui tenim autorització per fer-ho i convidem a les no referenciades en la nostra base de dades a sumar-se a aquest esdeveniment. Tothom interessat en rebre informació pot demanar-la en la següent adreça de correu: ateneu.cinglesdeberti@gmail.com

Una manera de formar bons ciutadans i construir bon veïnatge és nodrir els nostres pobles de cultura. En aquest sentit, agraïm la sensibilitat dels nostres representants municipals cap a les iniciatives culturals de la societat civil i els seus esforços per donar viabilitat a totes elles.

De tot el que hem preparat i us presentarem en les trobades aquí anunciades, no sabem què i com ho podrem realitzar. Ronden imperatius externs a la nostra entitat que produiran alteracions. No per això deixarem de imaginar, construir, anunciar i intentar dur a terme el que considerem essencial per a gaudi de tots i totes: l’acció cultural. Cridem a la responsabilitat dels socis/es, participants de les activitats i simpatitzants dels nostres objectius i accions a fer realitat la seva Presència sigui amb els silencis sentits, sigui amb les seves paraules de saviesa popular. 

 

Lola Tresserras

Ateneu Cingles de Bertí