10 de novembre 2020

HA PASSAT UN ÀNGEL

Aquest dies sentim a dir que estem a la decadència d’una etapa de 250 anys que, cíclicament, es produeix. La història avala aquesta teoria.

Immersos en una pandèmia inesperada, cruel i irresponsablement conreada, hem d’entomar un canvi climàtic que ho altera tot, una crisi econòmica fruit d’excessos incontrolats i de la cobdícia dels poderosos, i un desgavell social que ens altera i liquida. Certament, ens sentim aclaparats.

En un temps de transició, es barregen la decadència i la insinuant novetat portadora d’un esdevenidor florent. Sí, tindrem el Sol plantat a terra i l’energia serà neta i gratuïta, per posar un exemple. Ens podem imaginar un món on, amb un petit aparell, obtinguem de les deixalles -pel control de la “fusió” i sense contaminació- molt més del que ara disposem dels carburants, les nuclears, les eòliques i les solars? Aquest avenç i molts altres, units als de les tecnologies digitals, ho trasbalsaran tot i seran impressionantment positius si els humans inicien, ja, rutes de “bondat” adaptades a allò que és imprevisible.

A començament d’octubre, la nostra tradició celebra “personatges” emblemàtics que anomenem ``àngels” (o arcàngels): Miquel (Quel), Gabriel (Gabi, Biel), Rafael (Rafa) i no hi manquen els que ens “guarden”.

La tarda del divendres 25 de setembre, la seu de l’Ateneu Aliança de Lliçà d’Amunt obria les seves estances per primera vegada d’ençà mitjans de març. El Regidor de Cultura, Albert Iglesias, va obrir la sessió i donar la benvinguda a més de setanta socis/es, vingudes de les contrades properes, que ens hi aplegàrem per assistir a les tres parts de l’acte.

Primera, l’Assemblea General Ordinària de l’Ateneu Cingles de Bertí. Oberta la sessió i amb un record entranyable per al Pare Manel Pousa Engroñat, el secretari enllestí acta i memòria de la temporada que clausuràvem. Els assistents aplaudiren l’excel·lent gestió del personal i direcció de les tres biblioteques i el verd d’aprovació s’alçà unànime cada cop que fou requerit.

Seguidament, es va desgranar el seguit nombrós d’activitats programades per a la temporada que iniciàvem. Els titulars que les relligaven foren molt diversos: Tertúlies i Clubs de Lectura, Els clàssics (amb cinema inclòs), Tallers d’escriptura, Llegim i Anem al teatre, Anem al Liceu, Rutes literàries, Treballs de recerca i Joves intèrprets. Es va proposar, per estudi i homenatge, a Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, Mario Benedetti i Joan Teixidor. Com a centre de tots ells, en Josep Carner en el cinquantè aniversari de la seva mort.

Tot aquest reguitzell d’activitats despertà un delit golut i apressat de retenir dates, llocs i circumstàncies de totes elles. Tranquils! Com a fruit oportú se’ns presentà l’adreça web que ens retindria, en el seu rebost, la informació volguda per consultar-la en el moment del desig: ateneucb.cat

La tercera part fou “Il viaggio d’amore”, un delicadíssim concert d’Hirundo Maris, la formació de la soprano Arianna Savall i el tenor Petter Udland Johansen, que, amb arpa i hardingfele (instrument de corda semblant al violí), juntament amb les seves veus, ens van oferir un viatge musical a través de la geografia i el temps. Una extraordinària versió de l’Hallelujah de Leonard Cohen va ser l’emocionada cloenda d’una tarda plena d’iniciatives culturals.

Ens acomiadàrem embadalits i esperançats.

D’àngels, no sé si n’hi ha, però “passen”. Almenys un al dia. No l’estàs sentint?

Lola Tresserras

Ateneu Cingles de Bertí

https://www.youtube.com/watch?v=14eHrNSLyGI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada